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LEGAL ADVISORY COMMISSION OF THE GENERAL SYNOD 

 

BAPTISM OF CHILDREN: PARENTAL RESPONSIBILITY AND SAME SEX COUPLES 

 

The Issue 

1. The Legal Advisory Commission has been asked to give its opinion as to the proper 

completion of baptismal registers in the increasing number of cases where those bringing a 

child to baptism are a same sex couple. This question also raises further issues due to the 

great changes in parenting that have occurred over recent years. 

 

Parochial Registers and Records Measure 1978 

2. Section 1(1) of the Measure provides that a register of public and private baptisms must be 

provided for every parish or, if the parish has more than one parish church, such a register 

must be provided for each such church. Section 1(3) provides that– 

“Such register books shall be of durable material and the heads of information 

required by this Measure to be entered therein shall in the case of each book provided 

after the commencement of this Measure be printed on every leaf thereof.” 

 

3. Section 2(1) then provides: 

 

“Where the ceremony of baptism according to the rites of the Church of England is 

performed– 

(a)  in the parish church or, in the case of a parish having more than one such 

church, any parish church thereof, or 

(b)  in any other place in the parish by a minister of the parish, the person by 

whom the ceremony was performed shall as soon as possible thereafter enter 

in the appropriate register book of baptism the particulars required in Form 

1 in Schedule 1 to the Measure and shall sign the register in the place 

provided.” 

 

4. If the ceremony has been performed in a place other than the parish church and by “a person 

who is not the minister of the parish” such person must as soon as possible thereafter send to 

the incumbent or priest-in-charge a signed certificate certifying when and where the 

ceremony was provided and containing “the other particulars required in Form 1”: section 

2(2). Similar provisions are laid down in relation to baptisms in extra-parochial places: 

section 2(3). In these circumstances the incumbent (who is given a wide definition by 

section 2(5)) must enter the particulars in the register and add specified words to identify the 

giver of the certificate: section 2(4). 

 

5. Form 1 has 11 columns two of which require the Father's and Mother's Christian names, two 

more of which require their occupations and a further column requires the names of the 

godparents. Moreover, Canons B 23 and 24 provide that where persons of riper years are 

baptised they shall have sponsors rather than godparents. 

 

Who may initiate baptism? 

The Civil Law 

6. The civil law draws a distinction between parenthood and parental responsibility. However, 

the law is not always consistent in this distinction as 'parent' in private family law usually 

refers to the biological parent whereas in the context of adoption it refers to a biological 
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parent who in law holds parental responsibility. Moreover, the 'parent' may not in fact be 

looking after, or bringing up, the child. A number of persons may hold parental 

responsibility at the same time but by section 2(7) each of them may act alone in exercising 

that responsibility unless there is any enactment to the contrary. “Parental responsibility” is 

defined by section 3(1) of the Children Act 1989 as– 

“all the rights, duties, powers and responsibilities and authority which by law a 

parent of a child has in relation to the child and his property.” 

 

7. The presentation of a child for baptism is without doubt an exercise of parental 

responsibility and, if one person holding parental responsibility objects to another such 

person presenting the child, he or she may seek a “specific issue order” restraining the latter 

from making such presentation (see also below). 

 

8. The terms 'parent', 'mother' and 'father' are not given statutory interpretations by the Children 

Act 1989 or the Adoption and Children Act 2002. It is therefore necessary to glean their 

meaning from the contexts in which those words appear. Generally, they refer to the 

biological parent whether or not they hold parental responsibility. (However, only a parent 

with parental responsibility may give consent to an adoption: Adoption and Children Act 

2002, section 52(6).) 

 

9. Section 67(1) of the Adoption and Children Act 2002 provides that– 

“an adopted person is to be treated in law as if born as the child of the adopters or 

adopter.” 

The actual order may be made in favour of one person or a “couple' (defined by section 

144(4) as including civil partners and same-sex couples in a long-term relationship). 

 

10. Similarly, sections 35-38 of the Human Fertilisation and Embryology Act 2008 give rise to 

the concept of a non-biological parent being “treated” as the father when certain conditions 

are fulfilled. Section 38(1) states that– 

“where a person is to be treated as the father of the child by virtue of this Act, no 

other person is to be treated as the father of the child.” 

 

11. In addition, where surrogacy has occurred either here or abroad, section 54 of the Human 

Fertilisation and Embryology Act 2008 permits the making of a “parental order” on the 

satisfaction of a number of conditions. The order may be made in favour of a single person 

or a couple (again including civil partners and same-sex couples in a long-term relationship). 

The effect of a parental order is that the child is to be treated in law as the child of the 

applicant or applicants. 

 

12. If a person has acquired a new gender under the Gender Recognition Act 2004 his or her 

status as the father or mother of a child is nevertheless unaffected: see section 9 of the Act.  

 

13. There are thus situations where a person who is not the biological parent is to be treated in 

law as a parent and the person who is the biological parent is wholly excluded in law from 

such parenthood.  

 

14. In addition there are children who have been placed in care under a court order and who live 

in residential care or with official foster parents. A local authority who holds a care order is 

entitled to exercise parental responsibility to the exclusion of any other person with parental 

responsibility over that child. However, in practice, a local authority will not initiate 
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presentation for baptism and, unless the care plan is for adoption, will not usually seek to 

prevent baptism where all those holding parental responsibility agree. If a child is subject to 

a special guardianship order the special guardian is similarly entitled to exercise exclusive 

parental responsibility.: section 14C(1)(b) of the Children Act 1989. This is called 

“enhanced parental responsibility”.  There are also children living with relatives who are not 

their parents (often referred to as 'kinship care') but such persons do not themselves hold 

parental responsibility unless it has been granted by the court. 

 

15. There are also some rare occasions (for example when not all the above conditions required 

in law as to surrogacy have been fulfilled) where there has been no court order, no-one holds 

parental responsibility and a child remains in the everyday care of a person or persons who 

is, or are, not his biological parents and with whom he or she has no kinship relationship. In 

the last situation section 2(5) of the Children Act 1989 provides that he or she may (subject 

to the other provisions of the Act)– 

“do what is reasonable in all the circumstances of the case for the purposes of 

safeguarding or promoting the child's welfare.” 

In effect such a person stands in loco parentis and within a Christian context this would 

seem to embrace bringing a child to baptism. 

 

16. Unless and until superseded by a court order or by reason of any statutory provision the 

biological mother has parental responsibility for her child. Unless the parents are married, 

the biological father has in law no parental responsibility until acquired under section 4 of 

the Children Act 1989 (as amended). Parental responsibility may also be acquired by a 

second female (where that female is a parent by virtue of section 43 of the Human 

Fertilisation and Embryology Act 2008) or by a step-parent: see sections 4ZA and 4A of the 

Act. 

 

17. A parent with parental responsibility for a child may appoint another individual to be that 

child's guardian in the event of his or her death and the court may in certain  circumstances 

also appoint a guardian. Such a guardian has parental authority over the child: section 5(6) 

of the Children Act 1989.  

 

The Rites 

18. Although there must have been both orphans and foundlings in 1662 the original rubric 

preceding The Ministration of Public Baptism of Infants stated: 

“Where there are children to be baptized, the Parents shall give knowledge thereof … 

And then the Godfathers and Godmothers, and the People, with the Children must be 

ready at the font ….”. 

Thereafter, the parents are not specifically mentioned. It is the godparents who are asked to 

name the children and earlier the priest is required by rubric to–  

“speak unto the Godfathers and Godmothers on this wise: 

 DEARLY beloved, ye have brought this Child here to be baptized ….”. 

 

19. Today, although the body of the rite remains the same, the initial rubrics have been altered. It 

is no longer specified by whom notice should be given and the minister is required to 

instruct the parents or guardians of the child as to their responsibilities. The final rubric 

before the commencement of the rite states: 

“At the time appointed, the godfathers and godmothers and the parents or guardians 
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with the child must be ready at the Font ….”. 

 

20. In The Ministration of Private Baptism of Children in Houses, once the child has thereafter 

been brought to church the minister is required– 

“to examine and try whether the child be lawfully baptized, or no. In which case , if 

those that bring any Child to the Church do answer ….”. 

 

The parents are not specifically mentioned and in the final rubric mention is again made of 

“they which bring the Infant to the Church”. 

 

21. In Common Worship (Christian Initiation) Holy Baptism the parents and godparents are 

addressed jointly (see, for example, pages 66 and 88). Note 2 to Emergency Baptism states: 

“Parents are responsible for requesting emergency baptism for an infant.” 

Although this rubric may suggest that, if there is no person having parental responsibility 

present or being capable of making such a request, no emergency baptism should take place, 

such emergency baptisms remain valid even if administered by a lay person. (See, too, Legal 

Opinions concerning the Church of England (Church House Publishing, 8
th

 ed., 2007) at 

pages 332-335).   Nonetheless, no such restriction could apply to the emergency baptism of 

a person who has attained his or her majority. 

 

The Canons 

22. Canon B 22 does not specify by whom notice should be given nor by whom the child should 

be brought to church but Canon B 22, paragraph 2, implies that it will be by either the 

parents or guardians. This is especially so in the light of the minister's duty to instruct the 

parents or guardians as to their responsibilities: Canon B 22, paragraph 3.  

 

23. Although Canon B 22, paragraph 7, is concerned with emergency baptism by a minister, it is 

clear from both the Book of Common Prayer and Common Worship that emergency 

baptisms may be performed by members of the laity and that children so baptised, if they 

live, must be brought to church and received into the congregation. Registration in these 

circumstances is covered by the provisions of the Measure. 

 

24. Although Canon B 22, paragraph 2, provides for the diocesan bishop to give directions 

concerning the baptism of infants where the minister refuses or unduly delays baptism, only 

the parents or guardians may apply for such directions although no doubt the minister may 

seek guidance. 

 

Conclusion 

25. Whatever the position may have been previously no-one without parental responsibility may 

now present a child for baptism unless, perhaps, that person falls within the provisions of 

section 2(5) of the Children Act 1989 (see above). Canon B 22 must therefore be read in  

this light.  

 

Completion of the Baptismal Register 

26. Adoption in England and Wales pre-dates the passing of the Parochial Registers and Records 

Measure 1978 and it follows that the Measure must have been passed with the knowledge of 

that possibility. Thus, a “father” and/or “mother” referred to in Form 1 must be taken, at 

least in some cases, to refer to adoptive parents rather than to biological parents. Similarly, 

the Measure was passed after the promulgation of  Canon B 23 and therefore with the 
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knowledge that those of riper years would have sponsors rather than godparents. In these 

circumstances the provisions of Form 1 (and therefore of the register itself) must be given a 

purposive interpretation. However, the columns relating to fathers and mothers are 

necessarily gender specific. 

 

27. That being so and in the light of what has been said above: 

(a) the columns referring to fathers and mothers must be read as relating to those 

currently holding parental responsibility for the child, who may or may not be a 

biological parent  (or in exceptional  circumstances to those entitled to exercise the 

power under section 2(5) of the Children Act 1989); 

 

(b) where persons of the same sex share parental responsibility their names should both 

be inserted in the same gender specific column, namely, Father's name or Mother's 

name; 

 

(c) in the case of the baptism of those of riper years the sponsors' names should be 

inserted in the column headed “Godparents”. (See, too, Common Worship (Christian 

Initiation) at page 99, Note 6.)   


