
Guidance for PCCs on their duty to state that they are a registered charity 

Introduction 

Section 5 of The Charities Act 19931 (unamended by the Charities Act 2006) requires registered 
charities to state that they ARE registered charities on much of their official literature and financial 
documentation.  

In The Essential Trustee (CC3), the Charity Commission summarises this requirement as follows: 
‘Letterheads etc: Every registered charity … must state that it is a registered charity on any appeal 
documents and on many of its financial documents, such as cheques, invoices and receipts. It is not 
a requirement to state the charity’s registration number, but many charities do so.’  

Recommended Good Practice 

Since the detailed requirements set out in Section 5 of the 1993 Act are very wide indeed, it is 
advisable to follow this simple rule of thumb: wherever you print the PCC’s name or contact 
details, add its registered charity number too!  

This rule of thumb will see you putting the number on your letterhead, cheque book, email-footer, 
appeal literature, leaflets, Annual Report and Accounts etc. You probably already have a standard 
template in your preferred font/style giving your church’s name, address, phone number and 
website too. It is worth simply adding your registered charity number to that template so that 
wherever you give the church’s official contact details, you give its registered charity status too. 

Although the law requires you to state that the PCC is a registered charity; you are not required to 
give the PCC’s registered charity number. However, it is just as easy to give the number as not, and 
it is common and much more helpful to the general public to give the number. We therefore 
recommend that you do so.  

Why is it in your interests to state your registered charity number on all written communications?  

� It gives the public confidence that you are bona fide. With so many scams and abuses of 
trust around, many potential donors will take confidence from the fact that you are properly 
registered and regulated. Using the number should increase the public trust in the Church 
and may encourage more people to give, whether regularly or in response to one-off appeals. 

� Proof that you are registered may make it easier to be awarded grants from trusts and other 
grantmaking bodies. 

� It makes you easier to identify; each PCC has a unique charity number so using it should 
avoid the sort of confusion that can arise if someone leaves a legacy to ‘St John’s’ rather 
than to St John’s, Holyville, Registered Charity Number 1234567. 

� It ensures you comply with Section 5 of the Charities Act, 1993. 

You were a charity before you registered with the Charity Commission; having a registered charity 
number simply makes it much easier to prove it! 

Conclusion 

All PCCs which are registered charities are advised to print their registered charity number on all 
written communications, including on their letterhead, email-footer, website, leaflets and cheques. 

Disclaimer 

Please note that this is intended as guidance only. If in doubt, seek professional advice from your 
Diocesan Registrar, lawyer, accountant or from the Charity Commission itself (T: 0845 3000 218). 

                                                 
1 Available at http://www.opsi.gov.uk/acts/acts1993/Ukpga_19930010_en_1.htm 


