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IN THE MATTER OF A COMPLAINT UNDER THE CLERGY DISCIPLINE 

MEASURE 2003 

BEFORE THE BISHOP’S DISCIPLINARY TRIBUNAL FOR THE DIOCESE OF 

OXFORD 

 

Complainant:  KAREN GADD 

 

Respondent:   THE REVEREND CANON RICHARD PEERS 

 

 

 

RULING IN RESPECT OF PARAGRAPH 309  

CLERGY DISCIPLINE MEASURE 2003: CODE OF PRACTICE 

 

 

Introduction 

1. Paragraph 309 of the Clergy Discipline Measure 2003: Code of Practice (the “Code of 

Practice”) states as follows: 
 

“309. Where an allegation has been referred for determination before a 

tribunal or court, the Chair may certify that an act or omission, in connection 
with the proceedings or an order, committed by any person is a contempt and 

refer the matter to the High Court.”1 
 

2. During the hearing an issue was raised as to the possession and use of documents 

relating to the proceedings by third parties and the provision of these documents to them 
by the Complainant, Mrs Gadd. As a result of this, Geoffrey Haines and David 

Lamming were contacted by the Provincial Registrar on my behalf regarding 
documents said to be in their possession. Mr Haines responded stating that he had 

destroyed the documents and Mr Lamming wrote confirming that he held them but had 

not disseminated them. He subsequently provided a statement explaining the basis upon 
which he had been provided with the documents. 

 
3. As a result of these matters, the parties were invited to provide me with assistance2 as 

to whether there were any further steps that should be considered. The Designated 

Officer has indicated his view that there are no further steps required in this case. Mr 
Gau’s submissions (which he indicated were provided without input from his client) 

make two principal complaints. These are: (i) the possession and/or dissemination of 
confidential material by third parties and (ii) a wider complaint regarding interference 

with the CDM process. Mr Gau asks me to certify (under paragraph 309 of the Code of 

 
1 This is repeated at page 15 of the Statutory Guidance issued February 2021 (the “Statutory Guidance”), 

paragraph 6. 
2 By 4pm on 5 April 2024. 
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Practice (“Paragraph 309”)) that these matters amount to a contempt of court and to 

make a referral to the High Court3. 

 

Absence of guidance as to process 

4. Although the Code of Practice allows the Chair to certify a contempt in respect of “any 

person”, including third parties to the proceedings, there is no procedure or guidance 
(in any of the Clergy Discipline Rules 2005 (as amended) (the “Rules”), the Code of 

Practice, Statutory Guidance or other material) setting out how such a contempt is either 
to be certified or referred under Paragraph 309.  

 

5. It seems to me that some assistance can be drawn from the broadly analogous process 
by which the High Court determines whether or not to allow committal proceedings to 

be brought under the Civil Procedure Rules (the “CPR”) part 81. The following relevant 
principles can be distilled from the decision of Joanna Smith J. in Frain & McKinnon 

v Reeves & Curnock4 (paragraph 19): 

 

a. When considering the approach to be adopted by the court to applications for 

permission5 the question at that stage is not whether a contempt of court has in 

fact been committed, but whether proceedings should be brought to establish 
whether it has or not; 

 
b. Because proceedings for contempt of court are public law proceedings, when 

considering whether to give permission the court must have regard to the public 

interest. That includes consideration of whether the case is one in which the 
public interest requires that committal proceedings should be brought; 

 
c. The applicable standard of proof in respect of contempt of court is the criminal 

standard; 

 

d. In assessing the prima facie case the court will take account of all of the 

circumstances of the case; 

 

e. The court must consider whether it is proportionate to allow committal 

proceedings to be brought; and 

 

f. The court must also consider whether contempt proceedings would further the 

overriding objective (in civil proceedings this is the overriding objective of the 
CPR; in CDM proceedings an overriding objective is articulated in rule 1 of the 

CDM Rules). 

 
3 The species of contempt is not specified. It appears that what is envisaged is either an alleged contempt by 

reason of breach of the Code of Practice and/or Statutory Guidance (akin to a contempt for a breach of an order 

or judgment) or a “contempt in the face of the court”, the essence of which is defined as “conduct that denotes 

wilful defiance of, or disrespect towards, the court or that wilfully challenges or affronts the authority of the 

court or the supremacy of the law itself” (Robertson v HM Advocate [2007] HCJAC, 2007 SLT 1153 at [29], 

relying on HM Advocate v Airs (1975) JC 64). 
4 [2023] EWHC 73 (Ch)  
5 Which in my view is closely aligned to the decision faced by a Chair under the Code of Practice as to whether 

or not to investigate for the purposes of assessing potential certification under paragraph 309.  
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6. I would add to these that, in the case of an alleged contempt said to be based on breach 

of rules, codes of practice or guidance materials, the mere fact of a breach of the rules 

(etc) is not, of itself, enough. More intentional conduct would need to be proven, akin 
to the “wilful defiance or disrespect” required for contempt in the face of the court.  

 
7. Furthermore, in my view the relevant rules would need to be sufficiently clear as to 

what is and is not permitted in order for a person alleged to be in contempt to know 

clearly what he or she had done was or was not permitted.  

 

Applying the principles to this case 

8. Although I have been invited to certify, without more, a contempt of court in this case, 
I consider that the question before me at this stage is not whether a contempt of court 

has in fact been committed, but whether further steps should be taken to establish 

whether it has or not. If I consider that they should, those steps would plainly include, 
as a minimum, contacting the relevant third parties and providing details and particulars 

of the alleged contempt, ensuring that they are given a fair chance to answer the 
allegations and/or to purge the contempt and arranging a process by which they could 

be heard. If I consider that they should not, then the matter is at an end. 

 

9. With this in mind, I will deal with each of the issues raised by Mr Gau in turn. 

 

Possession and/or dissemination of confidential material 

10. As to the possession and/or dissemination of confidential material, it seems to me that 
the starting point is the fact that there is some inconsistency in the Code of Practice and 

the Statutory Guidance as to the precise use to which documents can be put.  

 

11. Paragraphs 306 and 307 of the Code of Practice state:  

 

“306. Allegations of misconduct under the CDM are private and confidential. 
This is to ensure that matters are dealt with fairly and that the process is not 

prejudiced. It extends to complainants, respondents and witnesses. 

 
307. All matters should be kept strictly private and confidential. This 

includes written documents and material which, save for legal representatives, 
should not be shared with third parties.” 

 

and page 15 of the Statutory Guidance states: 
 

“1. Allegations of misconduct under the CDM are private and confidential. This 

is to ensure that matters are dealt with fairly and that the process is not 
prejudiced. It extends to complainants, respondents and witnesses… 

 
…4. Accordingly, all matters relating to an allegation should be kept 

strictly private and confidential.  This includes written documents and 
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material which, save for legal representatives, should not be shared with third 
parties.” 

 
12. However, the following page of the Statutory Guidance (“Frequently Asked 

Questions”) states as follows: 

 
“Can I share documents with others, for example, witnesses I may wish to 

call? 
Yes, documents such as the allegation of misconduct or answer can be shared 

with those who have a legitimate reason for seeing them. For example, legal 

professionals, witnesses, healthcare professionals or others providing support 
during the disciplinary processes. Documents should not be used in such a way 

which may prejudice the proceedings and the parties’ expectation of privacy 
and confidence.” 

 

13. In these circumstances there is, in my view, ambiguity as to the limits on the 
dissemination of documents and the precise use to which such documents can be put, 

such that I do not consider there to be a realistic prospect of demonstrating the required 
elements of contempt to the appropriate standard. 

 

14. It may be necessary in another case to investigate the precise ambit of the Code of 
Practice and the Statutory Guidance (and the Rules) and how they interact but that is 

not warranted here. Mr Lamming has stated that he has not shared documents with any 
other person. Mr Haines has confirmed that he has destroyed documents he was 

previously holding.  The proceedings are now at an end with the complaint having been 

dismissed. In these circumstances I consider that it would be disproportionate to 
investigate further the questions of possession, dissemination and/or use to which 

documents have been put and it is neither in the public interest nor in furtherance of the 

overriding objective to do so. 

 

Interference with the CDM process 

15. In terms of the wider concern raised as to interference with the CDM process, although 

Mr Gau touched on this in his closing submissions, in respect of the question of 

certification under paragraph 309 this is a new point upon which no potential contemnor 
has been asked to comment.  

 
16. There are no findings by the Tribunal that would amount to contempt of court on this 

basis. In so far as there are references in the Tribunal’s decision to evidence it received 

regarding the involvement of third parties, those relate to the Tribunal’s assessment of 
the reliability of the evidence that was given and the circumstances in which it was 

produced. They do not amount to findings of wilful defiance, disrespect or challenge or 
other such interference with the process. Any such allegations would have to be 

properly particularised and investigated through an ad hoc process determined by me 

in order to certify a contempt.  

 

17. Taking account of all of the circumstances of this case - including the fact that the 

proceedings have now concluded with the complaint being dismissed and that the 
complainant does not appear to wish to pursue any further action - in my judgment it 
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would be disproportionate to conduct any such investigation. There is no public interest 
in doing so in these circumstances nor is it in furtherance of the overriding objective to 

prolong this matter – to the contrary, there is a significant need for finality in these 

proceedings. I therefore do not intend to set that process in train. 

 

Conclusion 

18. For the reasons given above, I do not consider that there are grounds to justify any 
further steps being taken under paragraph 309 of the Code of Practice and I decline to 

do so. 

 

 

Lyndsey de Mestre KC 

Tribunal Chair 

08.04.24 


